Home


Exhibits


Activities for Kids


Events


Education


Craft Courses


Group Visits


Venue Hire


News


Gallery


Rustics Volunteers


Visiting Us


Contact Us


Useful Links


Facebook Twitter Youtube

Trip Advisor Certificate of Excellence 2014

The Granary


The Granary now

The 18th century Granary was rescued from Borelli Yard in Farnham when development meant it would otherwise be demolished. It had been used as a shed, standing on the ground, but was recognised as a Granary by Henry. It was painstakingly moved to the Rural Life Centre, where it can be seen now. The building, originally a store for grain, was a prime target for rats and other vermin looking for a meal, so the entire Granary stands on nine "Staddle Stones", which you will see at the corners and the centre of the sides of the building. Our own staddle stones are not made from stone, as the originals would have been, but of concrete cast in suitable moulds. You can see that, if rats wished to climb past the staddle stones, they would need to be upside-down for part of the journey – they just can't do it! We even have a couple of dummy rats climbing the stones; make sure you notice them!

The photographs show stages in the rebuilding done when the Granary came to us. It was finished and opened in 1986.
Inside the Granary are the pieces of equipment that would originally have been used to handle the cereal crops that were stored there.

On each side of the doorway, the finish to the outside walls is in the style of the 1700s, known as mathematical tiling or "poor man's bricks" – they avoided payment of the brick tax, since they are not bricks but shaped clay tiles hung on wooden battens mounted to the frame of the building. Some buildings in Farnham still have these tiles.


Beginning work Building walls Completed granary

Because we have no problems with real rats wanting to eat our grain (there is nothing in the granary for them), we have been able to put objects close to the building – you will notice the bench seats in the final picture! In the original use, nothing would be left close to the granary, not even steps up to the entrance, because rats would quickly get inside and enjoy a good meal of grain at the farmer's expense!